torstai 11. helmikuuta 2016

Tulevaisuuden tulostajat

Sain alkuvuodesta mielenkiintoisen kutsun, kun minua pyydettiin vierailemaan 3D-tulostuskerhossa Imatralla Virasojan koululla. 3D-tulostaminen yhdistetään usein teknologia-alan yrityksiin tai tulevaisuusvisioihin, joissa kuka tahansa voi tulostaa kotonaan päivällisen tai puutarhavajan. Ensimmäisenä ei tule mieleen, että imatralaisella koululla ala-asteikäiset tytöt ja pojat harjoittelevat 3D-tulostimien käyttöä ja mallinnusta omassa harrastuskerhossaan.


Tammikuun viimeisenä lauantaina piipahdin katsomassa, mitä kerhossa tapahtuu. Työn alla oli oranssi pääkallo ja Minecraft-pelistä inspiraation saaneita avaimenperiä palkinnoksi koulun rusettiluisteluihin. Tämän postauksen kaikki kuvitus on otettu tuolta vierailultani.

Kerho ei olisi olemassa tietenkään ilman oppilaiden vanhempia. Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla työskentelevä tekniikan tohtori Heidi Piili on Imatralla asuva 3D-tulostuksen asiantuntija, joka minutkin kutsui kerhossa käymään. Pelkkä vanhempien innostus ei yksinään riitä, vaan tarvitaan myös tekniikkaa. Kerhossa käytössä olleista 3D-tulostimista toinen on Heidi Piilin oma, joka on kerhossa lainassa, ja toiseen tulostimeen kerho on saanut rahoituksen Vuoksenlaakson teknilliseltä seuralta. Imatralainen Proitbu -yritys on antanut kannettavan tietokoneen kerhon käyttöön ja Deskartes-niminen yritys tietokoneohjelman, jolla STL-tiedostoja voidaan muokata. Heidi Piili kertoi yhteistyön yritysten kanssa olleen erittäin mutkatonta ja he ovat olleet valtavan innoissaan kerhosta. Imatran kaupunki ja Virasojan koulu puolestaan ovat antaneet tilat kerhon käyttöön.


Virasojan 3D-tulostuskerho on oiva esimerkki siitä, mitä monialainen yhteistyö ja innostuneisuus asiaan voivat saada aikaan. Yritykset, kaupunki, Vuoksenlaakson teknillinen seura ja vanhemmat ovat kaikki nähneet mitä iloa ja hyötyä tällainen kerho voi saada aikaan: lapset oppivat jo hyvin nuorena tekniikan taitoja ja uusin teknologia tulee tutuksi. Kynnys uuden tekniikan käyttöön madaltuu ja kärsivällisyys kasvaa realiteettien edessä: tulostamisen monimutkaisuus ja hitaus on yllättänyt monet kerholaiset. Kyse ei ole vain siitä, että laitetaan materiaalia laitteeseen ja se alkaa samoin tein tulostamaan haluttua esinettä. Kohde pitää ensin mallintaa, laitteiden kanssa näperrellä ja sen jälkeen odotella hitaan tulostusprosessin valmistumista. Kun lopputuloksena syntyy juuri sellainen esine kuin toiveissa oli, on kaikki vaiva lopulta sen arvoista!


3D-tulostuskerho on ollut niin suosittu, että läheskään kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan. Virasojalla työskentely 3D-tulostamisen parissa ei kuitenkaan suinkaan jää tähän, vaan pilottikokeilut jatkuvat. Huhtikuussa 2016 Virasojan koululla toteutetaan äiti-lapsi-3D-tulostuskerho, jonka ideana on mahdollistaa arjen kohtaamisia äitien ja lasten kesken nykyteknologian äärellä. Syksyllä 3D-tulostuskerho lapsille toteutetaan uudestaan ja suunnitteilla on myös isä-lapsi-kerho.


- Heini Kähkönen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti