keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Etelä-Saimaalle on suunnitteilla UNESCO-Geopark

Tuomme Luotsie-hankkeessa mielellämme esille myös muiden paikallisten hankkeiden ja toimijoiden tarjoamista mahdollisuuksista luoville aloille. Näistä esimerkkinä tässä vieraskynä-teksti liittyen kulttuurimatkailuun Etelä-Karjalassa.


"Geopark on alue, jolla on erityistä geologista arvoa ja joka sisältää merkittäviä geologisia maisemia, nähtävyyksiä ja käyntikohteita. Alueella voi olla myös arkeologisesti, ekologisesti, historiallisesti tai kulttuurisesti tärkeitä kohteita. Etelä-Saimaalle suunnitteilla olevan  Geoparkin sisältöteemana on Saimaan tarina.

Geoparkin keskeisenä ajatuksena on kehittää aluetta ja paikallistaloutta kestävän geoturismin kautta. Geoparkissa on tärkeä lisätä myös alueen asukkaiden kotiseudun tuntemusta ja arvostusta geosisältöjen esiin tuomisen myötä. Suomessa Geoparkeja on toistaiseksi yksi Rokualla, Euroopassa niitä on jo lähes seitsemänkymmentä ja maailmalla yli sata. Etelä-Saimaan alue voi jättää jäsenhakemuksensa UNESCOlle aikaisintaan marraskuussa 2016. Geoparkit ovat UNESCOn pysyvää toimintaa maailmanperintökohteiden tavoin, mutta ne eivät ole suojelualueita.
Geoparkissa tärkeää ovat paikalliset, laadukkaat tuotteet. Alueen yrittäjät ja luovan alan toimjat voivat hakeutua mukaan Geopark-toimintaan, jossa he laatukoulutuksen jälkeen saavat tuotteilleen Geopark-logon, joka kertoo laadukkaasta paikallistuotteesta eri puolilla maailmaa. Geopark linkittää yrittäjät myös kansainväliseen Geopark-toimintaan, jonka kautta uudet ideat ja kansainvälinen yhteistyö vahvistuu."

Lisätietoja hankkeen ja UNESCOn sivuilta:
Saimaa Geomatkailukohteeksi-hanke: KLIK!
UNESCO-Geoparkit: KLIK!

Yhteydenotot:
Minna Kähtävä-Marttinen
projektipäällikkö
Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy
F.O. Virtasen katu 6, 55100 Imatra
puh. 020 617 2254
minna.kahtava-marttinen(at)imatra.fi


Kuva: Arto Hämäläinen
Teksti: Minna Kähtävä-Marttinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti