perjantai 4. joulukuuta 2015

Osuuskunta yritystoiminnan uutena mahdollistajana

Niin luovilla kuin muillakin aloilla yrittäjäksi hyppääminen on aina oma iso riskinsä. Y-tunnuksen saatuaan ihminen luopuu samalla ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ja monesta muusta etuudesta. Varsinkin usealla luovalla alalla, joilla tulovirrat muodostuvat pienistä puroista ja asiakaskontakteja kartutetaan pikkuhiljaa, ei yrittäjäksi lähteminen ole aivan yksinkertaista. Onneksi nykyisin on myös olemassa monenlaisia välimalleja palkkatyön ja yrittäjyyden välissä.

Yksi tällainen on osuuskuntatoiminta. Osuuskuntalaki uudistui vuoden 2014 alussa ja tämä uudistus on entisestään helpottanut osuuskuntien perustamista. Osuuskuntakeskuksen sivuilla todetaan:

"Osuuskuntalain uudistumisen myötä osuuskunnasta on tullut entistä houkuttelevampi yritysmuoto. Yhteisöllisyytensä, joustavuutensa ja pehmeän arvomaailmansa ansiosta niiden suosio kasvaa yhä useammilla toimialoilla. Erityisen hyvin osuuskunta sopii käytännön työhön painottuvaan ja vähän pääomaa vaativaan yritystoimintaan, jossa omistajien henkilökohtaisella osallistumisella on tärkeä merkitys. 
Tänä päivänä osuuskunnan voi perustaa yksin, joten se soveltuu entistä paremmin myös pien- ja perheyritysten yhteisömuodoksi. Osuuskunta voi käytännössä korvata toiminimen, avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön ja osakeyhtiön. Osuuskunnan sääntöjä laatimalla jäsenmäärästä riippuen voidaan siis saada aikaan hyvin erilaisia yrittämisen alustoja. Myös yritystoiminnan riski on pienempi kuin henkilöyhtiöissä, sillä vastuu yritystoiminnasta rajoittuu sijoitettuun pääomaan.”

Osuuskunnan voi perustaa ilman pääomaa, mikä sopii useille luoville aloilla, joissa pääomana toimii useimmiten ihmisen osaaminen eikä niinkään materiaalinen pääoma. Osuuskunnan jäsen omistaa palasen osuuskuntaa, mutta ei tarvitse olla henkilökohtaisesti vastuussa taloudellisesti osuuskunnan toiminnasta kuten osakeyhtiössä. Vaikka osuuskunnan voi nykyään perustaa vaikka yksin, useimmiten osuuskunnat kokoavat alleen yhteisön, mikä on omiaan edesauttamaan yhteisöllisyyttä yksin elinkeinotoimintaa harjoittavien pienien luovan alan osaajien kesken.

 
Myös Etelä-Karjalaan on viime aikoina syntynyt uusia osuuskuntia eri aloille. Luovilla aloilla toimivat ainakin Lappeenrannassa osuuskunta Otsina ja Saimaan ammattiopisto Sammon opiskelijoiden oma Vuoksen taitajat osuuskunta Imatralla.

Osuuskunta Otsinan toimipiste löytyy Kaukaalta. Osuuskunnan tiloissa oleva puoti on auki kahtena päivänä viikossa ja osuuskuntalaiset ovat olleet aktiivisesti mukana Ravintolapäivässä, Siivouspäivässä ja vastaavissa tapahtumissa. Palveluvalikoimasta löytyy esimerkiksi matkailupalveluita, käännöistä, koruntekijöitä, graafista suunnittelua sekä sisustus- ja tekstiilialaa. Lue lisää Otsinan nettisivuilta!

Osuuskunta Vuoksen taitajat on tuoreempi, opiskelijoiden muodostama osuuskunta Imatralta. Osuuskunta tarjoaa palveluja useilta eri aloilta: kädentaidot, kuvataide, vaatetus, tekstiiliala, sisustus, remontointi, maalaus ja puusepäntaidot. Yhteisö pystyy tarjoamaan palveluja siis hyvin monialaisesti. Osuuskunnassa on tällä hetkellä 26 jäsentä.


Itse vierailin Vuoksen taitajien pop up -myymälässä Vuoksenniskalla eilen, tämän bloggauksen kaikki kuvatkin ovat sieltä. Puoti on auki osoitteessa Vuoksenniskantie 78 vielä tänään perjantaina viiteen saakka ja huomenna 5.12. lauantaina klo 10–13. Suositten tutustumaan! Paikalla on työpajoja, galleria ja käsityöpuoti. Ajankohtaiset tiedot löydät ryhmän Facebook-sivuilta.


Osuuskuntamuotoinen toiminta on varmasti tulevaisuudessa yhä enemmän kasvavaa. Myös me Luotsie -hankkeessa haluamme tuoda esille osuuskuntatoiminnan etuja ja tukea tällaista uutta yrittäjyyttä. Jos sinulla on mielessä luovan alan osuuskunnan perustaminen tai olemassa olevan osuuskunnan toiminnan kehittäminen Etelä-Karjalan alueella, ja kaipaat verkostoja tai uusia avauksia, ota yhteyttä ja katsotaan voimmeko tehdä yhteistyötä! Yhteyksillämme oppilaitosmaailmaan, muihin luovien alojen toimijoihin ja potentiaalisiin asiakastahoihin voimme saattaa yhteen uudenlaisia ja yllättäviä yhdessä tekemisen avauksia.


Heini Kähkönen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti