torstai 30. kesäkuuta 2016

Hyvinvointia kartoittamassa Taipalsaari-päivillä

Tulevana viikonloppuna vietetään Taipalsaaren kunnan järjestämiä Taipalsaari-päiviä. Kolmepäiväisen tapahtuman ohjelman löydät tapahtuman Facebook-sivuilta. Perjantaina vietetään nuorten iltaa, lauantaina koko perheen liikuntapäivää ja sunnuntaina perinnepäivää.

Luotsie-hanke on ollut mukana yhteistyössä Taipalsaaren kunnan sivistystoimen kanssa, kun kesätapahtumaa pitkin kevättä suunniteltiin. Juttua prosessista ja järjestelyistä kirjoittelin blogiin huhtikuussa. Tapahtumaa on tänä vuonna toteutettu vahvemmin kuntalaisten hyvinvointi ja yhteisöllisyys huomioiden. Mukana järjestelyissä ja osallistumassa tapahtumassa on paikallisia asukkaita, yhdistyksiä ja yrittäjiä.

Myös Luotse-hanke on näkyvillä viikonloppuna Taipalsaarella. Suuntaamme kunnan kanssa toteutettavassa yhteistyössämme jo tulevaan ja siihen minkälaisia hyvinvointia edistäviä kokeiluja loppuvuodesta toteutamme. Siihen mitkä seikat edistävät kuntalaisten hyvinvointia parhaiten vastaukset tietävät itse taipalsaarelaiset.

Perjantaina opiskelija-assistenttimme keräävät innopajassa nuorilta ideoita siihen, kuinka nuoret haluavat parantaa kouluviihtyvyyttä. Ehdotukset voivat olla pieniä ja arkisia. Nämä ehdotukset otetaan tosissaan, sillä ne menevät suoraan kunnan käyttöön ja hyvät ideat mahdollisesti hyödynnetään nyt kun uutta koulua rakennetaan.




Lauantaina ja sunnuntaina me hankkeen työntekijät olemme mukana oman pisteemme kanssa, jossa keräämme tapahtumiin osallistujilta ajatuksia ja nostoja siitä, mikä Taipalsaarella on hyvää sekä niistä seikoista, joita voisi vielä kehittää lisää. Toiveet jaotellaan neljän teeman alle: asukkaiden hyvinvointi, kunnan palvelut, harrastaminen ja vapaa-aika sekä haaveet ja toiveet. Myös nämä kerätyt tulokset menevät suoraan tiedoksi kunnalle, joten kannattaa käyttää hyödyksi mahdollisuus kertoa ajatuksiaan eteenpäin!




Tervetuloa mukaan!

Heini Kähkönen

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Rahoitusta luovan osaamisen hankkeille

Hankerahoitus voi mahdollistaa uusien ideoiden edelleen kehittämisen. Vierailin Creative and Inclusive Finlandin järjestämässä info-tilaisuudessa Mikkelissä alkuviikosta. Tapahtumassa esiteltiin Itä-Suomen alueen toimijoille nyt syksyllä käynnissä olevaa valtakunnallista Luovaa osaamista -hankehakua. Samalla osallistujat saivat esitellä omia hankeideoitaan ja paikalla olleet asiantuntijat sparrasivat niitä eteenpäin.

Valtakunnallinen ESR-rahoitteinen ”Luovaa osaamista” -hankehaku on tänä vuonna pyritty tekemään mahdollisimman kevyeksi ja helposti lähestyttäväksi, jotta hyviä hankeideoita tulisi muiltakin kuin rutinoiltuneilta hankkeiden vetäjiltä. Ideahaun deadline on 15.9., ideahakulomakkeen löydät täältä: KLIK! Ideahakuloma on tehty mahdollisimman lyhyeksi ja yksinkertaiseksi, jotta myös sellaiset tahot, jotka eivät normaalisti hankehakuja täytä, rohkaistuisivat hakemaan. Kannattaa käydä kurkkaamassa lomaketta, joka sisältää vain muutaman yksinkertaisen kohdan. Hyviä hankeideoita, joiden toteutuspuoli ei ole vielä loppuun asti mietitty, autetaan ja sparrataan eteenpäin.

Aivan kaikenlaiset ideat eivät ole rahoittamiskelpoisia. Ensinnäkin hankeidean on kohdistuttava luovan alan toimijoihin ja sellaisiin yhdistelmiin, joissa luovaa osaamista tuodaan uusille aloille. Hankkeiden on oltava valtakunnallisia tai skaalauduttava muuallekin. Tässäkin asiassa on mahdollista saada apua, jos ideavaiheessa jätetty hankeidea on hyvä. Hankehaussa rahoitetaan jopa kolme-vuotisia hankkeita. Ideahaku päättyy 15.9.2016, jonka jälkeen jatkoon päässeiden hankkeiden osalta varsinainen haku päättyy 30.11.2016.

Mikkelin info-tilaisuudessa keskusteltiin millaiset tahot voivat olla hakijoina. Yksittäiset ihmiset tai yritykset eivät luultavasti rahoitusta saa, mutta kannattaa kuitenkin olla hyvin matalla kynnyksellä yhteyksissä rahoittajan suuntaan ja pyytää apua. Heidän tehtävänsä on saada Suomessa alulle uudenlaisia, monialaisia ja merkittäviä hankkeita. Niissä voivat myös yksittäiset toteuttajat olla mukana osatoteuttajina. Rahoittajataho voi hakuvaiheessa olla apuna sen suhteen, mikä rahoitus ja yhteistyökumppani voi auttaa juuri sinun ideaasi.

Lisätietoja hankehaun sisällöistä löydät täältä hakijan oppaasta: KLIK!

Rohkeasti hankeideoita miettimään! Ideoita miettiessä kannattaa myös muistaa, että me Humanistisessa ammattikorkeakoulussa olemme kokenut hanketoimija ja toimimme nimenomaan luovan osaamisen kentällä. Joten Etelä-Karjalan alueella toimiessa myös me Humak TKI-Etelä-Karjalassa mielellämme toimimme yhteistyökumppanina ja apuna luovan alan kehittämiseen liittyvissä hankkeissa. Usein hankehauissa monialaisuus ja yhteistyökumppanit ratkaisevat, joten ideoiden jakaminen ei ole keltään pois, vaan yhdessä voimme saada aikaan enemmän.

Heini Kähkönen
heini.kahkonen(at)humak.fi
puh. 020 7621 368

maanantai 13. kesäkuuta 2016

Kesäassistentti esittelyssä

Anni Knutas tässä hei! Olen laskentatoimen opiskelija Saimaan ammattikorkeakoulusta, syksyllä pyörähtää kolmas vuosi käyntiin. En olisi koskaan uskonut, että joku päivä tulisin opiskelemaan juuri tätä alaa, mutta niin vain kirjanpito, verotus, palkanlaskenta ja yritysanalyysit ovat – uskokaa pois – todella kiinnostavia aiheita!
Olen myös graafinen suunnittelija toisessa polvessa ja toiminut nyt jo muutaman vuoden sivutoimisena yksityisyrittäjänä. Yritystoiminta on opettanut paljon sekä kaikista laki- ja paperiasioista että omasta itsestään. Kun vastuu työnteon tehokkuudesta, työn laadusta ja asiakaspalvelusta on omalla vastuulla, oppii matkan varrella paljon omista heikoista puolista ja vahvuuksista. Samalla saa vapauden toteuttaa itseään ammatin kautta ja mahdollisuuden päästä osaksi yritysten arkea ja hienoja projekteja! Graafinen suunnittelu on aina yhteistyötä asiakkaan kanssa ja lopputuotteessa näkyy parhaimmillaan molempien osapuolien kädenjälki.
Tulin uusimpana vahvistuksena mukaan Luotsie+-projektiin ja odotan kovasti tulevaa kesää sen parissa. Paikallisilla palveluntarjoajilla ja palveluja tarvitsevilla on nyt hieno mahdollisuus saada apua uusien yhteistyökumppaneiden löytämiseen sekä uusien yhteistyökuvioiden ja palvelukokonaisuuksien luomiseen. Uskon, että yksityisyrittäjyyteni ja luovan alan ammattini auttavat ymmärtämään paikallisten toimijoiden tarpeita, haasteita ja mahdollisuuksia paremmin!

torstai 9. kesäkuuta 2016

Luotsie välittää ammattimaista osaamista

Maakuntamme on täynnä monenlaista värikästä osaamista ja taitoa, jota me haluamme tuoda esille!

Pilotoimme kevään aikana muutamia pienempiä yritysyhteistyökuviota sekä tilamuutos-casea (lisätietoa tästä casesta: KLIK! ja KLIK!). Näistä saatujen kokemusten perusteella olemme lähteneet kehittämään nyt laajempaa ”välitystoiminnan” muotoa, jossa toisensa voivat löytää asiakkaat ja palveluntarjoajat sekä yhteistyökumppaneita kaipaavat yritykset.

Yritys-yhteistyö toimintamme voi kiteyttää kolmeen sanaan: ammattimaisuus, luotettavuus ja saatavuus.

Mitä tämä tarkoittaa?

  • Yritysyhteistyössä välitämme vain ammattilaisia (opiskelijat ja harrastajat ovat tämän toiminnan ulkopuolella). Ammattimaisuus tarkoittaa myös sitä, että emme välitä kenenkään työtä ilmaiseksi, vaan tilaaja maksaa aina tilaamistaan töistä. Hankkeen tarjoama välitystoiminta sen sijaan ei maksa.
  • Mukana olevat osaajat ovat sellaisia, kenen työn laatuun kaikki osapuolet voivat luottaa.
  • Tilattujen tuotteiden tai palveluiden on oltava saatavilla, eli tietomme palveluntarjoajista ovat ajantasaisia.

Luotsie -hankkeessa keskiössä on nimenomaan luovan osaamisen välittäminen. Mitä tällä tarkoitetaan?

  • Esimerkkejä paikallisista luovan alan osaajista, kannattaa käydä kurkkaamassa esimerkiksi täältä: KLIK! (tämä lista ei enää täysin ajantasalla, mutta saat esimerkkejä minkä alan osaajien listoiltamme löytyy)
  • Aineeton arvonluonti ja brändit ovat yksi nopeimmin kasvava talouden ala. Hyvinvoivat työntekijät, selkeä brändi ja tuore ilme ovat investointeja, jotka kannattavat tuoden tuottavuutta yrittäjille. 
  • Aineettomuuteen perustuva arvonluonti ei vaadi materiaalista pääomaa, mutta ammattilaisen apu on usein hyvän tuloksen aikaansaamiseksi tarpeen. Kyse on kustannustehokkaasta tavasta luoda uutta arvoa liiketoimintaan. 
  • Aineettomat investoinnit kattavat tällä hetkellä 5-10% BKT:sta kehittyneissä maissa. Arvonluonti on globaalisti vähemmän sidoksissa fyysiseen pääomaan, kuten kokoonpanotehtaaseen, kuin aineettomiin toimintoihin, kuten asiakaspalveluun, sisäisiin prosesseihin ja aineettomiin oikeuksiin. *
  • Mitä enemmän toimiala muuttuu digitaaliseksi, sitä tähdellisempää on brändin ja käytettävyyden sekä löydettävyyteen liittyvien asioiden kehittäminen pitkäjänteisesti. Vastaavasti perinteisiin materiaalisiin kohteisiin tarvitaan pienempiä investointeja. Muotoiluosaaminen ja luovan alan taitamus auttavat tässä! *

Kiinnostaako sinua esimerkiksi olla asiakkaana tai palveluntarjoajana seuraavissa tilanteissa?

  • Viihtyisä työympäristö
  • Persoonallinen brändi
  • Paikalliset liikelahjat
  • Apu uusiin tuoteideoiden kehittämiseen
  • Asiakkaan palvelupolun selkeyttäminen

Ota yhteyttä ja kysy lisää! Me hankkeen työntekijät ja apunamme työskentelevät Saimaan amk:n liiketalouden opiskelijat teemme luovan osaamisen välitystyötä kaiken aikaa. Asiakastapaamiset alkavat nyt alkukesästä.

Heini Kähkönen
heini.kahkonen(at)humak.fi
puh. 020 7621 368


* = Lähde: TEM:n Aineeton arvo julkaisu